Farma strusi Warszawa i okolice

sdgsgsgfdsgsd

Temat: KLUB EKSCENTRYKA
Dariusz Kalimczak STRUSI INTERES Pod względem walorów smakowych mięso strusi afrykańskich nie ustępuje polędwicy wołowej. Jeszcze kilka lat temu nikt nawet nie pomyślał, że strusie, znane z przyrodniczych filmów o Afryce ... osobnika, ważącego ok. 90 kg, uzyskuje się ponad 30 kg mięsa, za kilogram którego odbiorcy płacą nawet 50 złotych. Tymczasem struś to nie tylko mięso - dobrze sprzedaje się również skóra ... może nie w tak wielkiej skali. Nie da się jednak ukryć, że większość zakładów mięsnych boleśnie odczuło spadek zainteresowania wołowiną. Hodowcy-dziwacy? Pierwszą fermę strusi afrykańskich (20 ptaków) w Polsce założyli państwo ... strusi w Polsce martwili się, czy znajdą zbyt na to ekskluzywne mięso i czy ptaki zniosą nasz niesprzyjający klimat. Okazało się, że obawy związane z aklimatyzacją strusi są niepotrzebne - ptaki świetnie znoszą nawet 25-stopniowe mrozy, a zimą można je przetrzymywać w ciasnych, nieogrzewanych pomieszczeniach. Popyt na mięso strusi w Polsce z roku na rok wzrasta. Nastała wręcz moda na strusinę - ... jest stek pieczony na rozgrzanych do czerwoności kamieniach wulkanicznych). Duże zainteresowanie mięsem strusi wykazują też indywidualni konsumenci, którzy kupują je zwykle na specjalne okazje. Struś zaczyna gościć na naszych stołach z okazji świąt, chrzcin i wieczorów kawalerskich. Główny polski tester mięsny, pani Katarzyna Bargieł tak opisała zalety strusiego mięsa w pracy „Strusie mięso”: „Strusina ma doskonały, niepowtarzalny smak (...). Dużo lepsza niż mięso kozy, szczura, pandy czy pingwina. Gdy strusina jest odpowiednio upieczona jest niezwykle delikatna i co ciekawe, przybiera grafitowo szary kolor. (...) Potrawy ze strusia mogą być bardzo efektowne szczególnie wtedy ... umowy na zakup mięsa strusi, oferując ceny wyższe od proponowanych przez odbiorców krajowych. Ubojnia Prawdopodobnie już wiosną 2002r. ruszy budowa pierwszej w Polsce przemysłowej ubojni strusi. Inwestorem jest Sławomir Krempa, właściciel Wschodnioeuropejskiego Konsorcjum Towarowego z Warszawy, który od 2000r. hoduje 50.000 strusi afrykańskich na farmie w Mirosławcu k. Piły. Widząc rosnące zapotrzebowanie, zarówno na ptaki (sprzedał innym farmerom ponad 1,5 tys. strusi), jak i ich mięso, zamierza zainwestować w farmę i wybudować ubojnię. Zakład, według planów, przerabiać ma 50 ptaków dziennie na gotowe produkty mięsne (czyli kilkanaście tysięcy rocznie). W przypadku spadku popytu dodatkowe linie produkcyjne wytwarzać będzie ze strusi stojaki na płyty CD, stojące lampy abażurowe i bankomaty. Tymczasem cała populacja strusi w Polsce waha się w okolicach 2.000.000 tysięcy. Dopóki nie podwyższy ... latach nastąpi rozwój hodowli strusi. Nakręci to koniunkturę i stworzy zaplecze surowcowe dla ubojni. Do tego momentu S. Krempa zamierza importować mięso z własnych hodowli w Portugalii. Kraj ten, obok Danii i Włoch, jest największym europejskim producentem strusiny. * * * Dzisiaj hodowlą strusi w naszym kraju zajmuje się blisko pięciuset farmerów, jednak tylko kilku z nich produkuje na skalę przemysłową. Grupa ta jednak silnie się rozwija, zaczynają tworzyć się pierwsze grupy producenckie. Zalety hodowli strusi doceniła polska armia. Z odpowiednio przeszkolonych strusi formuje się drużyny sparingowe dla komandosów. O rosnącej popularności tych największych ptaków świata w naszym kraju świadczy choćby fakt istnienia aż trzech specjalistycznych portali internetowych poświęconych strusiom (www.strusie.pl, www.strusie.com.pl, www.strusie.info.pl). Można tam znaleźć wiele interesujących informacji, zarówno na temat samych ptaków,...
Źródło: eroder.nethit.pl/viewtopic.php?t=73